Where are you, Adam

Deze documentairefilm wordt vertoond op dinsdag 21 november in de Open Hof Kerk met Nederlandse ondertiteling. Aanvang 20.00 uur. Entree Euro 10. De opbrengst komt geheel ten goede aan de Oekraïense vluchtelingenhulp.

Nederlandse trailer: https://www.youtube.com/watch?v=h7o-P0VHO9w

Facebook pagina:  https://www.facebook.com/Adamwaarbenje/

Artikel over de film: https://www.cultuurblogger.nl/2022/06/16/mount-athos/

Deze documentaire geeft een inkijkje in het leven van monniken op het Griekse schiereiland Athos. Al zo’n tweehonderdduizend mensen bekeken de film. Deze werd vertoond in vijftien landen.

‘’Where are you Adam?’’ is een unieke en visueel rijke, beschouwende documentaire. Op eerbiedwaardige wijze toont ze een wereld waar de tijd niet door de klok wordt beheerst. We zien hier gelovige mensen die helemaal opgaan in hun werk en gebed. Ze krijgen te maken met beproevingen en voelen pijn.  De beelden in de film over de inzet van de monniken raakt je in je ziel. Dit alles op het levensritme van de prachtige omringende natuur.

De openingsscène toont een donkere kapel. Er klinkt ingetogen gezang en er brandt enkel kaarslicht. Een ander beeld toont wuivend maïs in de wind. Er klinkt een stem. Deze zegt: “Wat is het prachtig om te beseffen dat je in het leven je eigen kruis draagt.” De camera observeert en toont beelden van de twee belangrijkste aspecten van het leven van de monniken: bidden en werken verwerken. Eén monnik zorgt voor de ongelofelijke hoeveelheid aanwezige katten. De extreme fysieke arbeid wordt afgewisseld met gebed.

De camera filmt van dichtbij de gelofte van een monnik. Hegumen Gregry legt zijn handen op het hoofd van de jongeling, biedt hem sandalen aan en knipt zijn haren af. “Jij treedt in via mijn handen, hoofd en hart.” Het Kyrie Eleison klinkt. Er is rust en stilte, zowel onder de monniken als in de filmmontage, wat voor een intense beleving zorgt. Je kabbelt als kijker mee op het ritme van wind en zee.

Hoofdpersoon in de documentaire is hegumen Gregry. Hij is het meest aan het woord en praat bijzonder open over zijn worstelingen en angsten. Zijn tranen vloeien veelvuldig. Het einde van zijn leven valt hem zwaar. “Goede werken worden slechts met pijn en moeite voltooid. Ik blijf tot mijn laatste adem in het klooster.” En even later: “Ik hoef het hoe en waarom niet te begrijpen. God weet het. Ik draag mijn lot met geduld. Dat heb ik hier op de berg geleerd.”

De monniken vieren Pasen. Het feest van de wederopstanding is ook binnen de Oost-Orthodoxe kerk het belangrijkste feest.. En passant wordt de filmtitel verklaard. “In het paradijs heeft God aan Adam gevraagd waar hij was. Berouw is de enige weg terug naar Christus.”

Where are you, Adam? laat je intiem en dichtbij getuige zijn van een verborgen wereld. Zo intiem zelfs, dat het soms bijna ongemakkelijk wordt. Bovenal mag je als kijker voor even onderdeel zijn van de levenssfeer van de monniken. Een bijzonder voorrecht. Een unieke documentaire waar de filmmaker gedurende meerdere jaren opnamen voor heeft mogen maken.

Geplaatst in archief.