Verhalenvangers over St. Werkgroep de Ruyter

Donderdag 7 december staan in De Voorhof weer videovertoningen van de Verhalenvangers op het programma. ’s Ochtends staat vanaf half tien de koffie klaar en om tien uur begint de voorstelling. Ook ‘s avonds wordt er deze keer een video vertoond. De deur gaat dan om 19.30 uur open en om 20 uur begint de voorstelling. Naast de vertoning zijn twee kopjes koffie of thee inbegrepen bij de entreeprijs van € 3,50.

In oktober 1988 gaat een groep Rijnsburgers met dominee Cziria naar Budapest. Ze ontmoeten daar vluchtelingen uit Roemenië en zijn diep onder de indruk van de heersende armoede. Ze steken daarna de handen uit de mouwen en organiseren dat jaar nog een goederentransport om de ergste nood te lenigen. In het voorjaar van 1989 vertrekt men weer. Het Leidsch Dagblad vraagt of dit nog een vervolg krijgt. Het antwoord: “Je kunt na zoiets niet zeggen: zo, dat hebben we gehad, nu stoppen we ermee.” Men noemt zich Werkgroep de Ruyter, naar de gelijknamige admiraal, die een aantal Hongaarse dominees bevrijdde. Nu, na 35 jaar leidt de vrijwilligersorganisatie een bloeiend bestaan. De Verhalenvangers zetten hen dan ook terecht in het zonnetje. Dat gebeurt door nu te verhalen over het ontstaan en begintijd van werkgroep De Ruyter. In januari volgt een tweede video over de organisatie nu.

WG De Ruyter – lossen transport Egered

Van Klaveren
’s Avonds wordt een video vertoond over Leliekwekerij Van Klaveren. Alweer 100 jaar geleden werd dit bedrijf opgericht door Cornelis van Klaveren. Nu is de derde generatie werkzaam in de kwekerij, die gevestigd is aan de Hoogeweg in het tuinbouwgebied Kloosterschuur.

Geplaatst in archief.