Twee voorstellingen Verhalenvangers

Donderdag 16 november staan in de Voorhof weer videovertoningen van de Verhalenvangers op het programma. ’s Ochtends staat vanaf half tien de koffie klaar en om tien uur begint de voorstelling. Ook donderdagavond wordt er deze keer een video vertoond. De deur gaat dan om half acht open en om acht uur begint de voorstelling. Naast de vertoning zijn twee kopjes koffie of thee inbegrepen bij de entreeprijs van € 3,50.

’s Ochtends staat het bakkersbedrijf Tijsterman in de schijnwerpers. Zoals zoveel Rijnsburgse bedrijven uit nood en vindingrijkheid geboren. De oude Tijsterman was afkomstig uit Zwammerdam en was naar Rijnsburg verhuisd. Toen hij overleed moest zijn oudste zoon, die geëmigreerd was, terugkomen uit Amerika, om mee te helpen. Vanaf zijn werk in Leiden ventte hij brood uit op de weg terug. Het idee werd geboren om zelf een bakkerij aan de Langevaart op te richten. Dat bleek een succes, ook zijn broers kozen voor het bakkersvak met elk een winkel. Nog weer veel later werden zaken in de wijde omgeving geopend. Helaas kwam daar in 2013 een einde aan, de winkels gingen nog wel door onder de naam Tijsterman, maar werden in 2022 door van Maanen overgenomen.

Van Egmond Potgrond
De avondfilm gaat over Van Egmond Potgrond, een echt familiebedrijf dat in de jaren twintig van de vorige eeuw werd opgericht. Ooit begonnen als een handeltje in mest, riet en stokken omdat die nodig waren voor de tuinbouw. Jarenlang stond het bedrijf aan de Oude Rijn, maar nu is het in Amsterdam aan het Noordzeekanaal gevestigd. Daardoor is een goede aanvoer van grondstoffen gewaarborgd. De film geeft een goed inzicht bij wat er allemaal komt kijken bij de potgrondsamenstelling en verkoop.

Geplaatst in archief.