Schrijfavond Amnesty International

Vrijdagavond 6 september wordt van 19 tot 20 uur aan de leestafel van “De Burgt” weer een schrijfavond gehouden van Amnesty International. Er kunnen brieven naar autoriteiten worden verstuurd waarin gevraagd wordt om op te treden tegen actuele mensenrechtenschendingen. Deze maand gaan de brieven naar Rusland, Iran en Paraguay.

In Rusland zit de prominente mensenrechtenverdediger Emir-Usein Kuku al bijna drie jaar vast. Hij kwam op voor de rechten van de Krimtataren. De Russische veiligheidsdienst sloeg hem op klaarlichte dag in elkaar. Daarop werd hij meegenomen voor verhoor. Om hem de mond te snoeren wordt Kuku vals beschuldigd van een misdrijf. Hij kan 25 jaar cel krijgen.

Iran
Drie vrouwelijke Iraanse activisten Anisha Assadolahi, Atefeh Rangriz en Neda Naji namen op 1 mei deel aan een vreedzame bijeenkomst en werden opgepakt. Toen journalist Marzieh Amiri informeerde wat er gebeurd was, werd ook zij gearresteerd. Alle vier de vrouwen worden nu vals beschuldigd van misdrijven tegen de nationale veiligheid en hebben nog altijd geen toegang tot hun advocaat. De inheemse Tekoha Sauce-gemeenschap in Paraguay werd in de jaren ’70 van hun land verjaagd, waar zonder hun instemming een waterkrachtcentrale werd gebouwd. Drie jaar geleden keerden ze terug naar een deel van hun eigen land. Maar nu dreigen ze er weer vanaf te worden gezet door het staatsbedrijf dat de waterkrachtcentrale bezit.

Abonnement
Aan de meeste acties kan ook eenvoudig via internet(www.amnesty.nl) worden deelgenomen. Veel mensen in Rijnsburg maken het zich gemakkelijk door een schrijfabonnement af te sluiten. De brieven met enveloppen en postzegels worden dan 5 keer per jaar thuisbezorgd tegen vergoeding van de kosten. Opgeven voor een schrijfabonnement kan via email: elderingg@gmail.com.

Geplaatst in archief.