Schrijfactie Amnesty International op vrijdag 2 september

Vrijdagmiddag 2 september wordt van 16.45 uur tot 17.30 uur aan de leestafel van “De Burgt” een schrijfactie gehouden van Amnesty International. Vanwege de veranderde openingstijden is het tijdstip vervroegd. Er kunnen brieven naar autoriteiten worden verstuurd waarin gevraagd wordt om op te treden tegen actuele mensenrechtenschendingen. Deze keer wordt geschreven naar Belarus, Iran en Bahrein.

In Belarus krijgen kinderen lange gevangenisstraffen voor kleine druggerelateerde delicten. Eén van hen is Vladislav Sharkovsky. Hij zit nu 3 jaar in de gevangenis voor een klein drugsdelict, waarvoor hij acht jaar celstraf kreeg. Hij was 17 jaar oud toen hij werd gearresteerd en tot een bekentenis werd gedwongen.

In Iran kan politiek activist Abbas Vahedian sinds 5 mei geen contact meer krijgen met zijn familie of advocaat. De gevangenisautoriteiten zeggen dat hij wordt gestraft vanwege het ‘verstoren van de orde in de gevangenis’, omdat hij zich uitsprak tegen de verschrikkelijke omstandigheden. Sindsdien heeft zijn familie niets meer van hem gehoord.

In Bahrein is activist en academicus Abduljalil Al-Singace al een jaar in hongerstaking omdat het boek dat hij had geschreven door gevangenisautoriteiten werd ingenomen. Medicatie wordt hem geweigerd. Al-Singace heeft een levenslange celstraf gekregen vanwege zijn – vreedzame – betrokkenheid bij de anti-overheidsprotesten in Bahrein in 2011.

Aan veel acties kan ook via internet (www.amnesty.nl) worden deelgenomen. In Rijnsburg kunt u ook een schrijfabonnement afsluiten. De brieven met enveloppen en postzegels worden dan 5 keer per jaar thuisbezorgd tegen vergoeding van de kosten. Opgeven voor een schrijfabonnement kan via email: elderingg@gmail.com. Bellen mag natuurlijk ook: 4020815.

Geplaatst in archief.