Schrijfactie Amnesty International

Vrijdagmiddag 3 november wordt van 16.45 uur tot 17.30 uur in “De Burgt” weer een schrijfactie gehouden van Amnesty International. Er kunnen brieven naar autoriteiten worden verstuurd waarin gevraagd wordt om op te treden tegen actuele mensenrechtenschendingen.  Meedoen kost niet veel tijd: u kunt de brieven ter plaatse ondertekenen, maar dat kan ook thuis. De brieven gaan naar Canada, Sierra Leone en Egypte.

In Canada protesteren de Wet’suwet’en (een inheemse bevolkingsgroep) tegen een gasleiding op de grond van hun voorouders. Negen van hen riskeren nu celstraf omdat een rechter hen beval weg te blijven van de bouwplaats. Ze verdedigen enkel hun landrechten.

In Sierra Leone braken in augustus 2022 grote protesten uit vanwege de armoede in het land. Daarbij werden meer dan twintig demonstranten en omstanders gedood. Ook kwamen 6 agenten om het leven. Honderden demonstranten zitten een jaar later nog altijd vast, zonder enig bewijs tegen hen.

In Egypte kreeg oppositiepoliticus en journalist Hisham Kassem op 16 september 2023 een celstraf van 6 maanden voor ‘belediging’ van een oud-minister. Hij uitte online kritiek en beschuldigde de oud-minister van corruptie. Zijn veroordeling lijkt een poging hem en andere critici van de regering de mond te snoeren.

Aan veel acties kan via internet (www.amnesty.nl) worden deelgenomen. In Rijnsburg kunt u ook een schrijfabonnement afsluiten. De brieven met enveloppen en postzegels worden dan 5 keer per jaar thuisbezorgd tegen vergoeding van de kosten. Opgeven voor een schrijfabonnement kan via email: elderingg@gmail.com. Bellen mag natuurlijk ook (4020815).

Geplaatst in archief.