Schrijfactie Amnesty International

Vrijdagmiddag 8 september wordt van 16.45 uur tot 17.30 uur aan de leestafel van “De Burgt” weer een schrijfactie gehouden van Amnesty International. Er kunnen brieven naar autoriteiten worden verstuurd waarin gevraagd wordt om op te treden tegen actuele mensenrechtenschendingen. Deze keer wordt geschreven naar Algerije, Rusland en Cuba.

Journalist Ihsane El Kadi uit Algerije publiceerde een kritisch artikel over het leger van dat land. Hij werd tot 7 jaar veroordeeld, de hoogste straf voor een journalist in Algerije. Er werden in de afgelopen 2 jaar al 280 journalisten opgepakt in Algerije.

In Rusland bracht verpleegkundige en activist Irina Danilovich misstanden binnen de gezondheidszorg op de Krim naar buiten. Ze werd ontvoerd en gemarteld om een bekentenis af te dwingen. Dat lukte niet, dus plaatsten ze explosieven in haar eigendommen. Daarvoor kreeg ze 7 jaar cel opgelegd. Haar gezondheid is nu in gevaar en ze krijgt onvoldoende zorg.

Op Cuba zitten Donaida Paseiro en Loreto Garcia ruim anderhalf jaar vast omdat ze meeliepen met een protest voor politieke hervormingen in 2021. Ze hebben 8 en 7 jaar cel gekregen voor ‘wanordelijkheden’. Ze zijn leiders van de ‘Free Yoruba’ beweging, een onafhankelijke religieuze groep in Cuba. Loreto heeft een zwakke gezondheid en heeft dringend zorg nodig.

Meer informatie
Aan veel acties kan via internet (www.amnesty.nl) worden deelgenomen. In Rijnsburg kunt u ook een schrijfabonnement afsluiten. De brieven met enveloppen en postzegels worden dan 5 keer per jaar thuisbezorgd tegen vergoeding van de kosten. Opgeven voor een schrijfabonnement kan via email: elderingg@gmail.com. Bellen mag natuurlijk ook (4020815).

Geplaatst in archief.