Project Roemenië 2023!

Van 27 april t/m 5 mei 2023 wordt er vanuit de Protestantse Gemeentes Aldeboarn en Wolvega (Friesland) en Rijnsburg een project georganiseerd in Roemenië! Aan dit project kunnen, inclusief leiding, ongeveer 50 personen meewerken. Er wordt ter plaatse in Remeti, bij het zogeheten Mahanaïm overnacht en gewerkt. Daar heeft de stichting Christian Endeavour (gevestigd in het Julia huis te Oradea in West Roemenië) een vakantiehuis in bezit.

Dat is allemaal heel eenvoudig, maar goed en veilig. Het is in de bergen (om en nabij 800 meter hoog). De avonden hopen we gezellig in te vullen (met kampvuur). Natuurlijk zit er ook een vormend aspect aan deze reis: uit je comfortzone, voor een ander iets doen, verandert je denken en doen. De eigen bijdrage van 150 euro per persoon is voldoende voor de reis en verblijfkosten. De inschrijving loopt goed, ook in Rijnsburg hebben zich inmiddels 10 jongeren aangemeld! In het Mahanaïm liggen een aantal uitdagingen om mee aan de slag te gaan. Er is schilderwerk te doen, maar ook willen we een terras aan gaan leggen en zijn er een aantal paden die onderhoud nodig hebben. Met een paar vakmensen kunnen we hopelijk de gemeenschapsruimte, de zogeheten paddenstoel, in de nok te voorzien van een plafond met isolatie. Mogelijk dat er nog wat andere klussen zijn.

Kinderwerk en zonnepanelen
Naast het werk met de handen, is het de bedoeling om een dag in het sociale of kinderwerk in de stad Oradea mee te lopen. In dit vakantiehuis vieren jaarlijks meer dan 1000 kinderen en jongeren een vakantie. Een welkome onderbreking van hun leven in zo andere omstandigheden als waar wij mee te maken hebben. Sommige kinderen komen met hun hele bezit erheen: een korte broek en T-shirt. Maar deze week biedt een stap naar een ander leven. Terug in Oradea kunnen ze na een bijzondere vakantieweek het hele jaar verder bij een kinderclub en krijgen een handvat naar een betere toekomst. Naast het werk in de bergen willen we fondsen werven voor een andere klus: zonnepanelen op het Juliahuis in Oradea en op een kerkje midden in de stad. Zowel dit huis als deze kerk doen veel indrukwekkend sociaal werk. Ook in Roemenië worden de brandstofprijzen enorm hoog. Daarom willen we letterlijk warmte brengen bij deze stichting en deze kerk, opdat zij hun liefderijke werk onder arme mensen vol te kunnen houden.

Meer informatie
Binnenkort komt er een tweede informatiebijeenkomst. De minimumleeftijd is 15 jaar (in het jaar dat het project is). Meer weten? Margreet en ds. Piet Rozeboom, 06-13947610.

Geplaatst in archief.