Groentje: VN-waterconferentie

In New York vond onlangs de VN-waterconferentie plaats. (Trouw, 21 en 22 maart) Op de vraag wie van de lidstaten dit wilden organiseren, meldden zich Nederland en Tadzjikistan (daar zijn veel hoge bergen en gletsjers). Wereldwijd maakt men zich zorgen. De klimaatopwarming maakt, dat water zich anders gaat ‘gedragen’. Veel regen waar het niet moet en droogte waar het water wel nodig is.

Dit is pas de tweede waterconferentie; de eerste was in 1977. Eilanden in de Stille Oceaan dreigen onder te lopen, de Sahara breidt zich uit. In Nederland zijn bijna een miljoen huizen gebouwd in de uiterwaarden, die juist bedoeld zijn om de rivieren de ruimte te geven. En daar zijn we nu gelukkig weer druk mee bezig. Hier wel, maar in Afrikaanse landen hebben ze daar de kennis en het geld niet voor. Unicef constateert dat daar een waterramp dreigt. Benin, Burkina Faso, Kameroen, Tsjaad, Ivoorkust, Guinee, Mali, Niger, Nigeria, Somalië, daar heerst droogte door hoge temperaturen, maar er zijn ook overstromingen.

Conflicten
Door conflicten is de toegang tot schoon drinkwater voor miljoenen mensen moeilijk. Zo’n 200 miljoen kinderen (12x de NL-bevolking!) zijn in gevaar. Driekwart heeft thuis geen schoon drinkwater ter beschikking. En geen zeep om o.a. de handen te wassen. Cholera komt er regelmatig voor. Vee is een belangrijke inkomstenbron, maar om het vee te voeren en te drenken, moeten de mannen steeds verder en langer van huis. Dan gaan ook de vrouwen op stap om voedsel en water voor het gezin te zoeken. Families worden hierdoor uiteengerukt. Kinderen raken ondervoed. Noodgedwongen wordt vervuild water gedronken. In Somalië zijn vorig jaar 43.000 mensen omgekomen door gebrek, zegt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Stel je voor dat in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg in één jaar de hele bevolking van ellende omkomt… Wij zijn wel héél rijk gezegend! Doe elke keer, als je de kraan opendraait een denkbeeldige cent in de collectebus voor de noden in de wereld. Als dat een echte cent was, hadden we het probleem in een paar jaar opgelost. Waterbelasting een goed idee…?

Geplaatst in archief.