Deze week is de ‘Verspillingsvrije Week’ en dan gaat het om ons eten. Of dat Verspillingsvrij iedereen gaat lukken is de vraag. Juist de supermarkten kunnen niet voorkomen, dat er verse waar overblijft, ondanks dat ze het op het laatst met fikse korting willen verkopen. Ze zijn ook gebaat bij ‘presentatie’ en daar horen in de avond geen lege schappen bij. Er moet tot het laatst nog keus zijn voor de consument. De kleine winkeliers, met wie de klant nog één op één contact heeft, kunnen de voorraad beter in de hand houden; zij kunnen het zich zakelijk niet permitteren om zomaar levensmiddelen weg te gooien. De supermarkten bieden méér keus (wat de kans op onverkochte producten groter maakt) en zijn soms goedkoper, waarbij ze door extra-goedkoop-aanbiedingen klanten proberen te lokken. Maar daar hóéf je als consument je koopgedrag niet door te laten beïnvloeden. Jij kunt en moet bewust kiezen. En dat doen veel mensen dan ook; de verspilling neemt, zij het langzaam, af.
Supermarkten doen ook steeds meer hun best om verspilling te voorkomen. En eenmaal thuis; een paar cijfers: ‘Stichting Samen Tegen Voedselverspilling’ stelt dat als we met z’n allen een week lang niets weggooien, dit 40 miljoen ton CO2 uitstoot scheelt en we 23 miljoen goede maaltijden meer te eten hebben. Dit is theoretisch natuurlijk, want waar moeten we met die 23 miljoen maaltijden naartoe? De wijde wereld in! Want er zijn wel een miljard hongerige monden te voeden! Wat kun je doen? Kijk op de website www.verspillingsvrijeweek.nl. Daar kun je een gratis receptenboekje bestellen met wat je met restjes eten kunt bereiden. Met bekende koks als bedenkers van dat lekkers! En lees daar ook 8 tips om verspilling tegen te gaan. Download en kijk ook eens op de app ‘Too Good To Go’. Smakelijk!