Groentje: Tearfund

In een mail (rond 11 oktober) van Tearfund stond de volgende oproep: ‘Het is fantastisch dat we in de kerk vaak praten over naastenliefde. Dus is de kerk ook dé plek om het over klimaatverandering te hebben. Vind jij dat ook? Roep dan de kerken van Nederland op om het wat vaker over het klimaat te hebben en teken de petitie. 1700 mensen hebben deze petitie al getekend!’

In onze PGR-kerken horen we al vaker over de klimaatverandering en de zorgen die mensen en kinderen daarover hebben. Maar dat neemt niet weg dat je de oproep alsnog mag ondertekenen op www.tearfund.nl. ‘Kabinet, doe méér voor het klimaat!’ 12 Prominente wetenschappers hebben, in een brief, het demissionaire kabinet opgeroepen om de traagheid bij het nemen van maatregelen voor klimaatverbetering te laten en nu eens voortvarend aan de slag te gaan.

Kabinet
Deze oproep is ook bestemd voor het komende kabinet na de verkiezingen. Ze (de wetenschappers) stellen o.a. voor om bij ieder ministerie een klimaatambassadeur aan te stellen. Die moet het bewustzijn bij het ministerie vergroten over de gevolgen van hun handelingen voor het klimaat. Nederland is een klein, maar rijk land met relatief veel impact op het klimaat en moet dus veel meer het voortouw nemen in plaats van af te wachten. De mening van de wetenschappers wordt wel gevraagd, maar wat ze dan zeggen wordt niet ter harte genomen, althans; er wordt niet naar gehandeld. Laten we hopen dat dit, en het volgende kabinet deze brief wel serieus nemen en de handen uit de mouwen steken. Ferme jongens, die politici… toch?

Geplaatst in archief.