Groentje: palmolie

Veel mensen hebben een aversie tegen palmolie. Dat komt omdat de laatste 15 jaar de teelgronden voor de palm, die de olie produceert, met meer dan 10 miljoen hectare uitgebreid zijn. En dat ging grotendeels ten koste van natuur. Vooral in Indonesië en Maleisië zijn grote stukken tropisch oerwoud kaalgekapt voor de teelt. Met alle bomen en planten verdwenen ook die daar levende dieren, bijvoorbeeld de orang-oetan. De palmolie-palm brengt 4 tot 9 keer meer olie op dan andere olieplanten, zoals de zonnebloem en levert voor die tropische landen enorme opbrengsten op. Milieu Centraal (MC) heeft een hoofdstuk over palmolie op zijn website. Het blijkt dat voor de oliepalm weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig zijn. Schadelijke knaagdieren worden bestreden, soms met gif, maar steeds vaker met uilen.

Sinds 2004 hebben maatschappelijke organisaties contact met de producenten gezocht en nu is er een keurmerk (RSPO). Dit zie je haast nooit op verpakkingen staan, omdat in de (vele!) palmoliehoudende producten deze olie maar één van de soms vele ingrediënten is. Volgens MC is in Nederland de palmolie voor 90% gecertificeerd. Niettemin zijn er nog steeds maatschappelijke problemen rond de productie van palmolie, maar op de gezondheid van milieu en natuur is heeft die productie weinig schadelijke gevolgen. Er is nog veel meer over palmolie te schrijven. Als je geïnteresseerd bent: www.milieucentraal.nl.

Geplaatst in archief.