Groentje: kwam in de Kas

Voor de laatste keer is zaterdag 1 april Kom in de Kas georganiseerd. De deelnemende kwekers hebben er 50 jaar aan mee kunnen doen. De één maakt er meer werk van dan de ander, maar het lijkt mij een hele klus om er voor maar één dag zoveel werk aan te besteden. Het komt boven op het normale werk en dat is nu wel ongeveer op het hoogtepunt, met Pasen en de Moederdag in zicht. (Aldus deze leek.) Ik kan begrijpen dat er nu een punt achter gezet wordt.

Ik was er ook en het was mooi om het enthousiasme te zien waarmee de kwekers uitleg gaven aan de bezoekers. Voor dit stukje was ik benieuwd hoe het met de ongedierte- en schimmelbestrijding gesteld was. Nou, die blijkt op duurzaam gebied steeds geavanceerder te worden. Deze leek wist al van bestrijding door sluipwespen, maar er worden steeds meer nuttige, soms minuscule, insecten voor dit doel ingezet. Hommelvolken worden ingezet voor bestuiving.

Belichting
Ook belichting is belangrijk en door LED-lampen is daar minder energie voor nodig. Maar Led geeft geen warmte en daar wordt ook een oplossing voor gezocht. Ook watergebruik is nu een punt waar oplossingen voor bedacht zijn en worden. Zo vertelde een kweker over het sproeiwater, dat hergebruikt wordt, nadat is gemeten hoeveel voedingsstoffen er nog aanwezig zijn. Zonodig worden die vóór hergebruik aangevuld en aldus hoeft er minder (kunst-)meststof gebruikt te worden. Ik weet niks van de bloementeelt dus kan ik het hier en daar mis hebben. Maar ik wil er mee zeggen, dat ook in de bloementeelt steeds duurzamer gewerkt wordt.

Geplaatst in archief.