Groentje: eten

We leven in een gehaaste samenleving. Eten wordt gezien als een noodzakelijke bezigheid, die afgeraffeld moet worden. Ook het bereiden van ons eten zien we als een noodzakelijk ‘kwaad’. Vaak wordt dan gebruik gemaakt van snelklaar(K&K)-producten. Eten is op zich gezond. Maar aan K&K voedsel worden vaak en veel ongezonde ingrediënten toegevoegd. Zout en suiker zijn de grote boosdoeners. In 2050 is, als het zo doorgaat, driekwart van de Nederlanders te dik. Eet gezond voor een goed ‘onderhoud’ van je lijf. Zie het als een ’tempel’ waar je in woont (en soms niet alleen); zorg dat die lang meegaat!

Hoe weet je nou wat gezond koken is? Er zijn genoeg boeken over gezond (en milieubewust) koken en eten. Anders kijk je op internet, bijvoorbeeld www.milieubewust.net. Koop bio-producten, vlees met 3-sterren Beter Leven-keurmerk (1 ster stelt weinig voor) (of vleesvervangers) en producten die niet van de andere kant van de wereld komen. Recept: in 1667 kookte men peulen (of ander bonen) in een platte pot met weinig water: “Neemt peulen, haelt de draden ter zijden af en doet die dan in een platte pot. Doet weynigh water daerop. Schut die dickmaels om en boter daerby. Laet het t’samen stoven. Somtijdts doet men daer groene petercely by, kleyngescherft. Is heel goet.”

Geplaatst in archief.