De beste eiwitleveranciers zijn nog altijd vlees, vis en zuivel. Maar die worden nu meestal op een niet-duurzame manier geproduceerd (CO2-methaan- en ammoniakuitstoot). Zeker gezien de problemen, waar de regering en de kiezer de laatste decennia de boeren mee opgezadeld hebben, zoeken veel consumenten nu naar vervanging voor dierlijk eiwit. Zoals peulvruchten (soja is met 35% eiwit koploper; vlees heeft 20 tot 30%, eieren 13%). Maar soja moet je wèl zelf eten en niet aan de koeien geven voor het vlees, want dan gaan er eiwitten verloren! Tofoe bijvoorbeeld is een vleesvervanger op sojabasis. Maar tofoe vindt niet iedereen lekker en daarom zijn er tal van andere vleesvervangers, die soms bijna niet van echt vlees zijn te onderscheiden. Sojadrank bevat wel veel eiwitten maar vitamine B12 en calcium, die van nature in koemelk zitten, worden aan sojamelk vaak toegevoegd. Echter, niet alle alternatieve dranken zijn oké; bijv. amandelmelk (bij de amandelteelt wordt zeer veel water gebruikt) en rijstdrank (uitstoot methaan).